Quant Practice Time Quiz 05

Quant Quiz 05
Q.1  If sum of upstream and downstream speed of a boat is 82 kmph, and the boat travels 105 km. upstream in 3 hr,Find the time taken by boat to cover 126 km downstream. 
(a) 126/47 hr
(b) 127/47 hr
(c) 129/47 hr
(d) 124/47 hr
(e) None of these

Q.2  Vipin can walk a certain distance in 52 days when he rests 10 hours a day. How long will he take for twice the distance, if he walks twice as fast and rests twice as long each day? 
(a) 104 days
(b) 26 days
(c) 78 days
(d) 182 days
(e) 140 days

Q.3  There is a hole in a water tank which can empty it in 8 hours. A pipe is opened which fills 6 litre water per minute in tank and now tank is emptied in 12 hours. What is the capacity of the tank? 
(a) 8260 litre
(b) 8660 litre
(c) 8640 litre
(d) 8620 litres
(e) 8460 litres

Q.4  Two pipes A and B can separately fill a cistern in 60 minutes and 75 minutes respectively. There is a third pipe in the bottom of the cistern to empty it. If all the three pipes are simultaneously opened, then then the cistern is full in 50 minutes. In how much time the third pipe alone can empty the cistern? 
(a) 110 minutes
(b) 100 minutes
(c) 120 minutes
(d) 90 minutes
(e)130 minutes

Q.5  The difference between simple interest and compound interest of a certain sum of money at 20% per annum for 2 years is Rs. 48. Then the sum is: 
(a) Rs. 1,000
(b) Rs. 1,200
(c) Rs. 1,500
(d) Rs. 2,000
(e) Rs. 2,500


Q.6  Compound interest of a sum of money for 2 years at 4 per cent per annum is Rs. 2,448. Simple interest of the same sum of money at the same rate of interest for 2 years will be: 
(a) Rs. 2,500
(b) Rs. 2,400
(c) Rs. 2,360
(d) Rs. 2,250
(e) Rs. 2,450


Q.7  A dairyman pays Rs. 6.40 per litre of milk. He adds water and sells the mixture at Rs. 8 per litre, thereby making 37.5% profit. The proportion of water to milk received by the customers is: 
(a) 1 : 10
(b) 1 : 12
(c) 1 : 15
(d) 1 : 20
(e) 3 : 13

 

Q.8  A shopkeeper sells his goods at a loss of 44% but he uses a false scale which is 30% less than its true weight. Find the loss/gain percent? 
(a) 20% profit
(b) 20% loss
(c) 25% profit
(d) 25% loss
(e) Neither profit nor loss


Q.9  In 2015, ratio of the number of students taking examinations in x, y and z states are respectively 3 : 5 : 6. Next year, the number of students are increased by 20%, 10% and 20% respectively. If ratio of the number of students in states x and z is 1 : 2, then find the number of students who sit to take examination in 2015. 
(a) 5000
(b) 6000
(c) 75000
(d) Data insufficient
(e) None of these


Q.10  Due to a 25% increase in the price of rice per kilogram, a person is able to purchase 20 kg less for Rs. 400. What is the increased price of rice per kilogram? 
(a) Rs. 5
(b) Rs. 6
(c) Rs. 10
(d) Rs. 4
(e) Rs. 8

 

 

Q.11  A train leaves the station 1/2 hour before the scheduled time. The driver decreases its speed by 25 km/hr. At the next station 250 km away, the train reached on time. Find the original speed of the train.
(a) 100 km/hr
(b) 125 km/hr
(c) 200 km/hr
(d) 180 km/hr
(e) None of these

Q.12   Bharat and Priyanka can do a piece of work in 45 and 40 days respectively. They began the work together, but Bharat leaves after some days and Priyanka finished the remaining work in 23 days. After how many days did Bharat leave?
(a) 7 days
(b) 8 days
(c) 9 days
(d) 11 days
(e) 13 days


Q.13   A train travels a distance of 600 km at a constant speed. If the speed of the train is increased by 5 km/hr, the journey would take 4 hrs less. Find the speed of the train.
(a) 100 km/hr
(b) 25 km/hr
(c) 50 km/hr
(d) Cannot be determined
(e) None of these

 

 
Q.15  Three friends A, B & C started a business by investing on amount of 10500, 11000 & 12500 respectively. After 9 months, B leaved the business & also C after 6 months. At the end of year, there was a total profit of 24500. Find the share of B in the profit?
(a) 10500
(b) 9500
(c) 8085
(d) 7750
(e) 7570

 

 

 

Answers:

1. (a), 2. (d), 3. (c), 4. (b), 5. (b), 6. (b), 7. (a), 8. (b), 9. (d), 10. (a), 11. (b), 12. (c), 13. (b), 14. (c), 15. (c).