New Pattern English Questions for Different Exams Quiz 13

Idiom/Phrase

Directions (1-5): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. 

 

Q.1  To cut corners  
(a) to examine the faults
(b) to remove impurities
(c) to do something perfectly
(d) to do something badly or cheaply
(e) to adorn something

 

1. (d)
Sol. Meaning: to do something badly or cheaply.

 

Q.2  Break a leg 
(a) get injured
(b) bad luck
(c) good luck
(d) to dance
(e) to fight

 

2. (c)
Sol. Meaning: good luck.

 

Q.3  To hit the nail on the head 
(a) to scold someone badly
(b) to get someone wounded
(c) to hit on the main point of the issue
(d) to describe the whole situation completely
(e) to explain the cause of a problem

 

3. (e)
Sol. Meaning: to describe exactly what is causing a situation or problem.

 

Q.4  See eye to eye 
(a) to disagree with someone
(b) to freeze
(c) to scandalize
(d) to agree with someone
(e) to hypnotize someone

 

4. (d)
Sol. Meaning: this means agreeing with someone.

 

Q.5  When pigs fly 
(a) an imagination
(b) a useless possession
(c) something that will never happen
(d) when someone become successful
(e) a nightmare

 

5. (c)
Sol. Meaning: something that will never happen.

 

Similar in Meaning
Directions (6-10): Choose the word which is most similar to the word given below.

 

Q.6  SQUABBLE
(a) accord
(b) harmony
(c) altercation
(d) placate
(e) tranquil

 

6. (c)
Sol. SQUABBLE: altercation.

 

Q.7  HOODWINK
(a) offer
(b) protect
(c) swindle
(d) give
(e) help

 

S7. (c)
Sol. HOODWINK: to cheat.

 

Q.8  PERFUNCTORY
(a) careless
(b) careful
(c) thorough
(d) precise
(e) detailed

 

8. (a)
Sol. PERFUNCTORY: careless.

 

Q.9  RAMBUNCTIOUS
(a) calm
(b) introvert
(c) meek
(d) boisterous
(e) restrained

 

9. (d)
Sol. RAMBUNCTIOUS: boisterous.

 

Q.10  VYING
(a) assist
(b) agree
(c) challenge
(d) support
(e) aid
 

 

10. (c)
Sol. VYING: challenge.

 

 

complete the sentence

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the one of the sentences given below. Choose the correct option and complete the given sentences.

 

Q.11  We …………….. many bilateral issues. There are still some pending ones but I don’t want to spoil the beautiful occasion by referring to them.
(a) have completed out
(b) have filtered out
(c) have sorted out
(d) have managed out
(e) have maintained out

 

11. (c)
Sol. ‘have sorted out’ as the bilateral issues have been discussed. This means they have sorted out.

 

Q.12  The progress made by Bangladesh in the area of social sector, particularly in improving the lives of people, is something we …………….  
(a) can’t avoid
(b) should also remember
(c) should not jealous of
(d) can overlook
(e) can take inspiration from

 

12. (e)
Sol. ‘can take inspiration from’ as the progress of Bangladesh has been discussed in the sentence, this reflects that the inspiration can be taken from it.

 

Q.13  This brought the ………… on one part of the political drama that has unfolded over the last two weeks.
(a) curtains up
(b) curtains down
(c) curtains above
(d) curtains over
(e) curtains away

 

13. (b)
Sol. ‘curtains down’ is a phrase which means to bring something to an end and should be used in its original form.

 

Q.14  The amendment requires authorities to equally protect the right to life of a mother and that of a fetus, from …………..
(a) the moment of convection
(b) the moment of verification
(c) the moment of inspection
(d) the moment of conception
(e) the moment of evolution

 

14. (d)
Sol. ‘the moment of conception’ means the moment of conceiving.

 

Q.15  The weather office has issued a heavy rainfall warning for the next four days even as the government machinery …………… to face the monsoon.
(a) began to aggravating up
(b) began to gearing away
(c) began to break down
(d) began hanging up
(e) began gearing up

 

15. (e)
Sol. ‘began gearing up’ means began to get ready.