New Pattern English Questions for Different Exams Quiz 08

New Pattern English Quiz 08

 

 

Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

Insolvency and Bankruptcy Board of India was set up on 1st October 2016 under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 (Code). It is a unique regulator: ……….(1) a profession as well as processes. It has regulatory oversight over the Insolvency Professionals, Insolvency Professional Agencies and Information Utilities. It writes and ………..(2) rules for transactions, namely, corporate insolvency resolution, corporate liquidation, individual insolvency resolution and individual bankruptcy under the Code. It is a key pillar of the ecosystem responsible for ………..(3) of the Code that consolidates and amends the laws relating to reorganization and insolvency resolution of corporate persons, partnership firms and individuals in a time bound manner for ………..(4) of the value of assets of such persons, to promote entrepreneurship, availability of credit and balance the interests of all the …………(5)

Q.1 
(a) runs
(b) revolutionizes
(c) enhances
(d) implements
(e) regulates
Answer
1. (e)
Sol. regulates- control or maintain the rate of speed (of machine or process) so that it can operate properly

Q.2 
(a) forms
(b) enforces
(c) executes
(d) regulates
(e) updates
Answer
2. (b)
Sol. enforces- compliance with

Q.3 
(a) renewal
(b) running
(c) implementation
(d) execution
(e) programming
Answer
3. (c)
Sol. implementation- the process of putting a decision or plan into effect

Q.4 
(a) minimization
(b) increment
(c) greatness
(d) maximization
(e) lowering
Answer
4. (d)
Sol. maximization- the act of making something as large or great as possible

Q.5 
(a) stakeholders
(b) ventures
(c) citizens
(d) partners
(e) professionals
Answer
5. (a)
Sol. stakeholders- a person with an interest or concern in something, especially a business

Directions (6-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FIVE words are given out of which two one fit the blank.  You have to choose  the correct word which can fit in the given sentence.

 

Q.6 The announcement came after the commission found that the electoral process ……….. on account of unlawful activities of the candidates and political parties and their workers in planning to allure voters through distribution of freebies.
(a) validated
(b) nulled
(c) vitiated
(d) damaged
(e) contaminated
Answer
6. (c)
Sol. vitiated- violated

Q.7  This led to a heated exchange of words between the two groups, and a vehicle each of the two groups were ……….
(a) spoiled
(b) demolished
(c) destructed
(d) shattered
(e) damaged
Answer
7. (e)
Sol. damaged- suffered a damage

Q.8 According to an insider, there was no need to take a stance so early, especially in a by-election where the final outcome was ……….. so far. 
(a) prophesized
(b) unpredictable
(c) fantasized
(d) imagined
(e) incredible
Answer
8. (b)
Sol. unpredictable- that which can’t be forecasted

Q.9  According to forensic experts who conducted the post mortem, Roy had a bullet injury on his upper palate and skull. Since it was a close shot, the bullet had ………. from the skull. 
(a) escaped
(b) eloped
(c) avoided
(d) hidden
(e) passed
 
Answer
9. (a)
Sol. escaped- to get away from

Q.10  If they want they can arrest me, and we can go to court to prove that I haven’t ………. the law. But I am going home.
(a) bifurcated
(b) formulated
(c) broken
(d) besieged
(e) benign
Answer
10. (c)
Sol. broken- fragmented in separate pieces

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A) The Reserve Bank of India might have to increase interest rates to contain inflation and step in to check the fall in the rupee’s value
(B) The impact on India will be severe. The price of crude is already close to $80
(C) But may have to face consequences of inflation and attendant factors in its fifth
(D) Energy imports from Iran will become difficult and expensive. Fuel prices will go up
(E) All this might have a direct bearing on politics, given the fact that the government was the beneficiary of low crude price for the first four years
Q.11  Which of the following would be the FIRST sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) B
(b) A
(c) C
(d) D
(e) E
Answer
11. (a)
Sol. BDAEC is the correct sequence; B

Q.12   Which of the following would be the SECOND sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) D
(b) B
(c) A
(d) E
(e) C
Answer

12. (a)


Q.13  Which of the following would be the THIRD sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) A
(b) E
(c) B
(d) D
(e) C
 Answer

13. (a)


Q.14  Which of the following would be the FOURTH sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) C
(b) D
(c) A
(d) E
(e) B
Answer

14. (d)


Q.15 Which of the following would be the FIFTH sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

 Answer

15. (a)