New Pattern English Questions for Different Exams Quiz 07

New Pattern English Questions for Different Exams Quiz 07

New Pattern English Quiz 07 (Connectors)

Directions (1-15): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.
 
Q.1  (l) Beck told me about an interesting shift in thinking that occurred.
 (ll) She worked at a science museum.
(a) since
(b) but
(c) while
(d) meanwhile
(e) although

 

1. Ans.(c) 
Sol. Beck told me about an interesting shift in thinking that occurred while she worked at a science museum.

 

Q.2  (l) A burning desire to make a difference.
(ll) He didn’t know where to begin.
(a) Meanwhile
(b) Although
(c) but
(d) Despite
(e) nevertheless

 

2. Ans. (d)
 Sol. Despite a burning desire to make a difference, he didn’t know where to begin.

 

Q.3  (l) The extent of poverty reduction over the period 2009-10 to 2011-12 is very high by historical standards.
(ll) It is not altogether implausible.
(a) in spite of
(b) despite
(c) though
(d) meanwhile
(e) and

 

3. Ans. (c)
 Sol. Though the extent of poverty reduction over the period 2009-10 to 2011-12 is very high by historical standards, it is not altogether implausible.

 

Q.4  (l) She did not provide details of their conditions.
(ll) Asked for continued prayers for their recovery.
(a) despite
(b) and
(c) though
(d) but
(e) nevertheless
 

 

4. Ans. (d)
 Sol. She did not provide details of their conditions but asked for continued prayers for their recovery.

 

Q.5  (l) The proverb does not allude directly to the beauty of life.
(ll) It nonetheless describes happiness, like the cherry blossom, as something short-lived.
(a) despite
(b) thus
(c) but
(d) and
(e) although

 

5 Ans. (e)
Sol. Although the proverb does not allude directly to the beauty of life, it nonetheless describes happiness, like the cherry blossom, as something short-lived.

 

Q.6  (l) . Attempts to restore normalcy have been hampered.
(ll) The government and angry protesters continue to trade accusations.
(a) as
(b) while
(c) since
(d) though
(e) whereas

 

6. Ans. (a)
Sol. Attempts to restore normalcy have been hampered as the government and angry protesters continue to trade accusations.

 

Q.7  (l) A leader of the protest movement has been charged with threatening the security of the state.
(ll) Some followers face criminal investigation.
(a) meanwhile
(b) although
(c) since
(d) while
(e) None

 

7. Ans. (d)
 Sol. A leader of the protest movement has been charged with threatening the security of the state, while some followers face criminal investigation.

 

Q.8  (l) Progressive taxes may be justified given the wide disparities in income levels in India.
(ll) The principle of simplicity is being compromised.
(a) despite
(b) since
(c) although
(d) while
(e) None
 

 

8. Ans. (d)
 Sol. While progressive taxes may be justified given the wide disparities in income levels in India, the principle of simplicity is being compromised.

 

Q.9  (l) A strike by farmers in Maharashtra continues to affect normal life.
(ll) The State government’s announcement of an end to the strike last week.
(a) whereas
(b) since
(c) despite
(d) as
(e) until

 

9. Ans. (c)
 Sol. A strike by farmers in Maharashtra continues to affect normal life, despite the State government’s announcement of an end to the strike last week.

 

Q.10  (l) The court has noted that the Act provides for the selection committee to make appointments.
(ll) When it is truncated due to a vacancy.
(a) as
(b) even
(c) since
(d) despite
(e) None

 

10. Ans. (b)
Sol. The court has noted that the Act provides for the selection committee to make appointments even when it is truncated due to a vacancy.

 

Q.11  (l) Developing countries hold less than half the overall quota at the moment.
(ll) With their rapidly increasing economic heft they have demanded a greater share — with limited success.
(a) and
(b) but
(c) since
(d) though
(e) as

 

11. Ans. (d)
 Sol. Though developing countries hold less than half the overall quota at the moment, with their rapidly increasing economic heft they have demanded a greater share — with limited success.

 

Q.12  (l) On several other fronts, the final laws haven’t changed much from their draft versions.
(ll) Industry red-flagging several provisions.
(a) besides
(b) although
(c) since
(d) whereas
(e) despite

 

12. Ans. (e)
 Sol. On several other fronts, the final laws haven’t changed much from their draft versions, despite industry red-flagging several provisions.

 

Q.13  (l) Companies would still have to reveal the extent of their financing of parties.
(ll) No longer have to name their preferred parties.
(a) and
(b) but
(c) since
(d) while
(e) although

 

13  Ans. (b)
Sol. Companies would still have to reveal the extent of their financing of parties, but no longer have to name their preferred parties.

 

Q.14  (l) Such attackers do not have any contact with terrorist groups.
(ll) It makes it difficult for intelligence communities to detect them.
(a) despite
(b) although
(c) however
(d) If
(e) while

 

14  Ans. (d)
Sol. If such attackers do not have any contact with terrorist groups, it makes it difficult for intelligence communities to detect them.

 

Q.15  (l) This is the third year in a row that they can look forward to a high output for a variety of crops.
(ll) Fiscal realities have come in the way of realising higher farm incomes.
(a) despite
(b) although
(c) besides
(d) since
(e) while

 

15. Ans. (b)
Sol. This is the third year in a row that they can look forward to a high output for a variety of crops, although fiscal realities have come in the way of realising higher farm incomes.